Til hovedinnhold

Enkle oppskrifter for gourmetmat på bålet

Skal du ut på tur i vinterferien? Elever på Høgtun folkehøgskole anbefaler å overraske de du ferierer sammen med, og gir deg oppskriften på lekre gourmetretter til bålkosen.

Tekst: Marit Asheim, sist oppdatert: 17.februar 2017

 

Klassen «Mat, fangst, friluft» ved Høgtun folkehøgskole lager hver uke et nytt gourmetmåltid ute i skogen. De er enige om at mat smaker bedre når den lages og spises ute. Spesielt vanskelig er det heller ikke å lage mat selv fra bunnen av. Her deler de en av sine nydelige retter: Lam tikka med grillspyd og nanbrød. Den passer perfekt på bålet en dag i vinterferien!

 

Oppskrift marinade:

3 dl yoghurt naturell
4 ts revet fersk ingefær
4 fedd hvitløk (finhakket)
2 ts pakrikapulver
0,5 ts sterkt chilipulver
5 ts korianderfrø (knust)
1 ts salt
sitronsaft fra 1 sitron

Marinade

Det er viktig å blande marinaden godt med kjøttet. La det gjerne stå kaldt over natta før det stekes på grillspyd.

 

Alle ingrediensene blandes sammen i en bolle før kjøttet vendes i marinaden. Dette kan gjerne stå kjølig over natten. Kjøttet tres på grillspyd før de stekes på høy varme. Kutt opp grønnsaker etter eget ønske, som grilles sammen med kjøttet. Klassen foreslår paprika og løk som sine favoritter.

Grillspydene spikker du selv av pinner du finner i skogen, eller du har med deg egne i sekken.

 

Grillspyd

Kjøtt og grønnsaker grilles på høy varme over bålet. Smaker utrolig godt!

 

Oppskrift nanbrød:

800 g hvetemel
3 ts sukker
2 ts salt
1 ts bakepulver
3 dl melk
3 dl yoghurt naturell
30 g gjær

 

Deigen til nanbrødet tilbereder du før du går på tur, og har den med deg i sekken. Ha mel, sukker, salt og bakepulver i en bolle. Varm melk og yoghurt til kroppstemperatur før gjæren røres i. Ha gjærblandingen i melet og rør sammen til en deig. Kna deigen til den er elastisk og smidig. Tilsett mer mel om nødvendig. La deigen heve i 4 timer.

Del opp deigen i passe emner klapp ut avlange kaker ca 0,5 – 1 cm. steker på en varm panne i klarnet smør.

 

Nanbrød på bål

Nanbrødene stekes kjapt i en panne over bålet.

 

Vi håper det smaker!

 

Treretters gourmetmat i naturen hver uke

171

Mest lest

Discover Norway and Learn Norwegian at a Folk High School

Discover Norway and Learn Norwegian at a Folk High School

Have you ever dreamed of experiencing Norway’s breathtaking nature, learning the language,…

Her er de nye folkehøgskolelinjene

Her er de nye folkehøgskolelinjene

Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2026/2027.

Nå kan du søke folkehøgskole: Førstemann til mølla på de…

Nå kan du søke folkehøgskole: Førstemann til mølla på de…

15. oktober åpner søknadsportalen til folkehøgskolene. Vil du sikre deg plass på…

Psykisk helse i folkehøgskolen: – Trenger mindre prat - mer…

Psykisk helse i folkehøgskolen: – Trenger mindre prat - mer…

Innlegg skrevet av Hildegunn Gjesdal Tennebø, rektor på Nordfjord folkehøgskole.

Tidlig svar fra folkehøgskolen: – Kan senke skuldrene

Tidlig svar fra folkehøgskolen: – Kan senke skuldrene

Forskriften for folkehøgskolene er endret. Nå starter opptaket allerede 15. november. Det…

Mest delt

10 spørsmål og 10 svar til deg som vil søke…

10 spørsmål og 10 svar til deg som vil søke…

Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…

Her er de nye folkehøgskolelinjene

Her er de nye folkehøgskolelinjene

Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2026/2027.

Når bør du søke folkehøgskole?

Når bør du søke folkehøgskole?

Folkehøgskolene tar opp elever på en helt annen måte enn andre skoleslag.…

Sånn velger du folkehøgskole: Elevene gir sine beste tips!

Sånn velger du folkehøgskole: Elevene gir sine beste tips!

Noen bestemmer seg tidlig for hvilken skole eller linje de vil gå…

Hva er folkehøgskole?

Hva er folkehøgskole?

Folkehøgskole er en eksamens- og karakterfri skole. Du bor på internat på…