Til hovedinnhold

Enkle oppskrifter for gourmetmat på bålet

Skal du ut på tur i vinterferien? Elever på Høgtun folkehøgskole anbefaler å overraske de du ferierer sammen med, og gir deg oppskriften på lekre gourmetretter til bålkosen.

Tekst: Marit Asheim, sist oppdatert: 17.februar 2017

 

Klassen «Mat, fangst, friluft» ved Høgtun folkehøgskole lager hver uke et nytt gourmetmåltid ute i skogen. De er enige om at mat smaker bedre når den lages og spises ute. Spesielt vanskelig er det heller ikke å lage mat selv fra bunnen av. Her deler de en av sine nydelige retter: Lam tikka med grillspyd og nanbrød. Den passer perfekt på bålet en dag i vinterferien!

 

Oppskrift marinade:

3 dl yoghurt naturell
4 ts revet fersk ingefær
4 fedd hvitløk (finhakket)
2 ts pakrikapulver
0,5 ts sterkt chilipulver
5 ts korianderfrø (knust)
1 ts salt
sitronsaft fra 1 sitron

Marinade

Det er viktig å blande marinaden godt med kjøttet. La det gjerne stå kaldt over natta før det stekes på grillspyd.

 

Alle ingrediensene blandes sammen i en bolle før kjøttet vendes i marinaden. Dette kan gjerne stå kjølig over natten. Kjøttet tres på grillspyd før de stekes på høy varme. Kutt opp grønnsaker etter eget ønske, som grilles sammen med kjøttet. Klassen foreslår paprika og løk som sine favoritter.

Grillspydene spikker du selv av pinner du finner i skogen, eller du har med deg egne i sekken.

 

Grillspyd

Kjøtt og grønnsaker grilles på høy varme over bålet. Smaker utrolig godt!

 

Oppskrift nanbrød:

800 g hvetemel
3 ts sukker
2 ts salt
1 ts bakepulver
3 dl melk
3 dl yoghurt naturell
30 g gjær

 

Deigen til nanbrødet tilbereder du før du går på tur, og har den med deg i sekken. Ha mel, sukker, salt og bakepulver i en bolle. Varm melk og yoghurt til kroppstemperatur før gjæren røres i. Ha gjærblandingen i melet og rør sammen til en deig. Kna deigen til den er elastisk og smidig. Tilsett mer mel om nødvendig. La deigen heve i 4 timer.

Del opp deigen i passe emner klapp ut avlange kaker ca 0,5 – 1 cm. steker på en varm panne i klarnet smør.

 

Nanbrød på bål

Nanbrødene stekes kjapt i en panne over bålet.

 

Vi håper det smaker!

 

Treretters gourmetmat i naturen hver uke

163

Mest lest

Folkehøgskolene på Arendalsuka: Velkommen på Demokratibåten

Folkehøgskolene på Arendalsuka: Velkommen på Demokratibåten

Sentralt i Pollen kan du stige ombord på Demokratibåten under Arendalsuka. Der…

Folkehøgskoleelev: – Mine beste tips til deg som skal begynne…

Folkehøgskoleelev: – Mine beste tips til deg som skal begynne…

Da jeg pakket kofferten og dro på folkehøyskole, visste jeg egentlig ikke…

Flere utenlandske unge søker folkehøgskole

Flere utenlandske unge søker folkehøgskole

Antall søkere fra utlandet har økt med 27 prosent det siste året.…

Hvorfor overser universitetene folkehøgskolen?

Hvorfor overser universitetene folkehøgskolen?

I Danmark har de sett at det er en sammenheng mellom folkehøgskole…

Fem grunner til at du bør ansette folk med folkehøgskole…

Fem grunner til at du bør ansette folk med folkehøgskole…

Ønsker du å ansette folk som er gode til å samarbeide, har…

Mest delt

Ta sommerferien på folkehøgskolenes sommerhoteller

Ta sommerferien på folkehøgskolenes sommerhoteller

Blir det Norgesferie i sommer? Da bør du sjekke mulighetene for å…

10 spørsmål og 10 svar til deg som vil søke…

10 spørsmål og 10 svar til deg som vil søke…

Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…

Se alle folkehøgskolenes ledige restplasser

Se alle folkehøgskolenes ledige restplasser

Har du enda ikke søkt folkehøgskole? Da har du muligheten nå. Folkehøgskolenes…

Test en universitetsutdanning på folkehøgskole

Test en universitetsutdanning på folkehøgskole

Mange bruker året på folkehøgskole til å tenke over hva de vil…

Sånn velger du folkehøgskole: Elevene gir sine beste tips!

Sånn velger du folkehøgskole: Elevene gir sine beste tips!

Noen bestemmer seg tidlig for hvilken skole eller linje de vil gå…